Sund frokost

Hvad skal en sund frokost i hvert fald indeholde?

Sundhed er en af de helt store trends i vores tid. Faktisk kan man for nogle kalde det en religion. Derfor er det ikke kun en af de ting, der har været mest fokus på, men også været mest omdiskuteret. Der er nemlig mange forskellige teorier omkring, hvad menneskekroppen har brug for, og hvad der sundest for os. Eksempelvis plantebaseret diæter, stenalderkost, raw food og meget mere. Hvis man vil servere sund frokost i en virksomhed, kan det være svært at vide, hvad man skal satse på. Alligevel er det for mange virksomheder en investering at tilbyde medarbejderne sund frokost. Sunde medarbejdere vil nemlig være mere veloplagte, i bedre humør og mere produktive. De vil også have færre sygedage, hvilket kan ses på bundlinjen. For at hjælpe virksomhederne på vej, har vi her lavet en liste over, hvad en sund frokost skal indeholde:

Forskellige grøntsager – og mange af dem

På trods af, at der er forskellige opfattelser af sundhed, er der aldrig nogen, der har sagt, at grøntsager er usunde. Grøntsager er derfor en god ting at bygge en sund frokost op omkring. Forskellige grøntsager indeholder forskellige næringsstoffer, og derfor er det vigtigt at variere dem. Der skal være en vis balance mellem grove grøntsager som eksempelvis kål, bønner og rodfrugter og de fine grøntsager som tomater, majs og almindelig grøn salat. På den måde er man sikker på en varieret frokost, der indeholder alle de næringsstoffer, som menneskekroppen har brug for.

Fokus på fuldkorn og fibre i ris, brød og pasta

Ris, brød og pasta er nogle af de madvarer, der har været udskældt. Det skyldes blandt andet, at de indeholder mange kalorier og kulhydrater uden at indeholde mange vitaminer og mineraler. Hvis man vælger de grovere varianter med mere fuldkorn og fibre, vil det dog sagtens kunne indgå i en sund frokost. Når man har fokus på kostfibre, vil man give tarmen noget at arbejde med, samtidig med at man vil være mæt i lang tid. Med hensyn til brød, ris og pasta bør man altså ikke skære det helt ud, men i stedet vælge de grovere og mørkere varianter.

Fedt fra de sunde kilder

Fedt er også en af de ting, der hele tiden bliver diskuteret. Nogle mener, at man skal leve så fedtfattigt som muligt, mens andre mener, at kroppen hellere skal køre på fedt end kulhydrater. Men en ting er sikkert: Nogle fedtkilder er sundere end andre. Der er nemlig stor forskel på de mættede og umættede fedtsyrer. De mættede fedtsyrer er dem, der kan medføre problemer i forhold til hjerte-kar-sygdomme. De umættede fedtsyrer kan derimod være med til at forbedre ens syn og hjernefunktion. Fedt er altså ikke dårligt, så længe man kan finde ud af at vælge de rette kilder. De usunde mættede fedtsyrer vil som oftest komme fra animalske kilder, dvs. i kød og mejeriprodukter. En sund frokost vil derfor have fokus på at nedbringe mængden af fedt i dressinger, kød, saucer og lignende. I stedet skal man have fedt fra de sunde fedtkilder, som blandt andet er olie, nødder og fisk. Så længe man har fokus på den rette type fedt, vil fedtkilderne udgøre en vigtig del af en sund frokost.

Fokus på bæredygtighed og mindre madspild

En frokost kan godt være sund, selvom der ikke er fokus på bæredygtighed og mindre madspild. Men en sund frokost skal helst også være en, som man har det godt med at spise. Det virker tosset at fokusere så meget på at tage sig af sin egen krop, hvis man samtidig glemmer resten af planeten. Derfor vil man ofte se, at sund mad, bæredygtighed og et minimum af madspild går hånd i hånd. Bæredygtighed kan blandt andet sikre ved at vælge økologiske og lokale råvarer. Madspild sikrer man ved ikke at lave mad i for store mængder og gøre en indsats for at gemme eller genbruge det, der egner sig til det. Kun på den måde kan man sikre sig, at man ikke alene har en frokost, der smager godt og er sund, men som også føles godt at spise.

Sund frokost i virksomheden

Som tidligere nævnt er der flere fordele ved at servere en sund frokost i virksomheden. En frokostordning er en ordning, som mange medarbejdere vil sætte pris på. Samtidig vil mange gerne have muligheden for at vælge sund mad, når de skal spise frokost, også selvom de er på arbejde. En sund frokost vil altså være en måde at forkæle medarbejderne på. Samtidig vil sunde medarbejdere være mere produktive og kan i sidste ende blive en investering for virksomheden. Det kan derfor godt betale sig for en virksomhed at undersøge mulighederne for en sund frokost. Der findes i dag flere firmaer, der tilbyder en frokostordning, der har fokus på sundhed og velsmag.

Vælg en frokostordning fra frokost.dk

Frokost.dk er, som det fremgår af navnet, specialiserede inden for frokostordninger. Derfor har de naturligvis også denne ordning, der har fokus på sundheden. Dog uden at gå på kompromis med velsmag og flot anretning. Denne ordning følger ovenstående retningsregler, samtidig med at menuen godkendes af en klinisk diætist. Hvis man som virksomhed vil give medarbejderne mulighed for sund og nærende frokost hver eneste dag, er det altså en mulighed, der er værd at overveje. Frokosten kan desuden sammensættes efter den enkelte virksomheds behov og præferencer. Vil man skifte kagen ud med frugt, eller foretrækker man en vegetarret over en kødret, er der naturligvis mulighed for en sådan aftale.

This entry was posted in Erhverv.